Der udgives og revideres fortsat i vejledninger mv, ligesom der, som følge af nye beslutninger om genåbning, opstår behov for nye fortolkninger mv.
I kan altid finde det nyeste materiale på myndighedernes hjemmesider, ligesom de forskellige hotlines er relevante at benytte til afklaring af opståede spørgsmål.
I skal forsat være opmærksomme på, at LDD ikke kan besvare og fortolke sundhedsfaglige spørgsmål som fx forholdsregler ved smitte blandt børn eller ansatte, samt at LDD heller ikke rådgiver om fortolkning af reglerne for genåbning, fx hvordan man må forsamles. Disse spørgsmål skal altid rettes til den relevante myndighed eller lign.
Som hidtil anbefaler vi, at I er opmærksomme på, at I på LDD’s hjemmeside kan finde svar på mange af de spørgsmål, I måtte have. Vi modtager selvfølgelig stadig jeres afklarende spørgsmål mv., hvis ikke svaret findes på hjemmesiden.
Pædagogiske og ledelsesrelaterede spørgsmål
Er der særlige forhold ved børn der har været i udlandet? (10/6 2020)
Børne- og Undervisningsministeriet har på deres hjemmeside opdateret deres vejledning vedrørende børn, der har opholdt sig i udlandet.
På ministeriets hjemmeside skriver de således:
Børn, elever og kursister, der har været i udlandet, opfordres – ligesom andre – til at holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst.Man behøver dog ikke at blive hjemme i 14 dage, hvis man har rejst gennem Sverige for at komme til eller fra Bornholm (under forudsætning af, at der ikke er gjort ophold i Sverige under gennemrejsen), eller hvis man fra den 15. juni 2020 rejser til områder i Tyskland, Norge og Island uden for byer med et indbyggertal på over 750.000, og i øvrigt overholder Udenrigsministeriets særlige rejseråd til en tid med COVID-19. Du kan læse mere om både de danske indrejserestriktioner og Udenrigsministeriets rejsevejledninger her. Det betyder, at dagtilbud, skoler, gymnasier, erhvervsskoler og andre uddannelsesinstitutioner med videre af sundhedsmæssige grunde kan og bør afvise at modtage et barn, en elev eller en kursist, der har været i udlandet, bortset fra de nævnte områder, fordi denne kan udgøre en smitterisiko for de andre børn, elever eller kursister og personalet. |
De opdaterede vejledninger mv. kan findes på dette link:
Løn- og HR-spørgsmål
Hvad gælder hvis medarbejderen ønsker at rejse på ferie til udlandet? (10/6 2020)
Ny rejsevejledning fra Udenrigsministeriet
Den 29. maj 2020 udsendte Udenrigsministeriet en ny rejsevejledning, der gælder frem til den 31. august 2020. Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som der fra den 15. juni 2020 åbnes op for at rejse til. Udenrigsministeriet opfordrer dog til, at man kun rejser til områder, som ikke er tætbefolkede. Det vil sige, at man skal undgå byområder med over 750.000 indbyggere.
Udenrigsministeriets rejsevejledning kan findes her: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/coronavirus/
Arbejdsgiver kan ikke forbyde medarbejderen i at tage af sted. Men fastholder medarbejderen rejsen, vil arbejdsgiver være berettiget til at nægte at modtage medarbejderens arbejdskraft i 14 dage efter medarbejderens hjemkomst. De 14 dages selvisolation vil være uden løn, medmindre det aftales, at medarbejderen arbejder hjemmefra, afvikler afspadsering eller ferie.
Bliver medarbejderen under rejse i strid med myndighedernes vejledning, smittet med Coronavirus, og må sygemeldes, vil dette fravær anses for at være selvforskyldt, og der vil ikke være ret til løn.
LDD anbefaler, at institutionen skriftligt meddeler medarbejderne, hvilke retningslinjer der gælder for ferierejser denne sommer. Dette bør ske før medarbejderen påbegynder en ferie i udlandet. Du kan se et forslag til skrivelse her.
http://danskedaginstitutioner.dk/wp-content/uploads/2020/06/Rejser_til_Udlandet_Personalebrev.pdf
Skulle nogen af disse situationer opstå anbefaler vi, at du kontakter HR.